TABERİ (RH.A)’İN BAKIŞ AÇISIYLA NEML SURESİ 91. VE 93. AYET-İ KERİMELER
91-92- De ki: “Ben, sadece bu beldenin rabbine ibadet etmekle emro-lundum. Allah o beldeyi, saygı gösterilmesi gereken mukaddes bir yer kılmıştır. Hcrşcy onundur. Ben, müslümanlardan olmakla ve Kur’an okumakla emrolundum. Her kim hidayet yolunu tutarsa, ancak kendisi için hidayet yolunu tutmuş olur. Kim de sapıtırsa, ben ancak uyarıcılardanım.” de.
Ey Muhammed, de ki: “Ben, bu Mekke’nin rabbine kulluk etmekle emrolundum. Rabbim, bu beldede kan dökülmesini, zulüm yapılmasın, av avlanmasını ve otlarının koparılmasını haram kılmış ve bu beldeyi saygı değer bir belde yapmıştır. Herşeyin mülkiyeti, bu beldenin rabbi olan Allah’a aittir. Rabbim, bana, kendisine boyun eğip Müslüman olmamı ve Kur’an okumamı emretti. Kim buna uyarak buna ve benim getirdiklerime iman ederek doğru yola erişecek olursa, kendisi için hidayeti bulmuş olur. Zira bu sayede, dünyadayken Allahın gazabından âhirette de azabından kurtulmuş olur. Kim de beni ve benim, Allah katından getirdiklerimi yalanlayarak doğru yoldan sapacak olursa, ey Muham-med, sen onlara de ki: “Ben, ümmetimi, Allah’ın azabı ve gazabıyla uyaranlardanım. Eğer ikazlarıma uyup iman ederseniz kendinizi kurtarmış olursunuz. Aksi takdirde sonunuz helaktir.
Âyet-i kenelerde Mekke-i Mükerreme’nin, saygı göserilmesi gereken bir yer olduğu zikredilmektedir. Resulullah (s.a.v.) Mekke’yi fethettiğinde ora hakkında şöyle buyurmuştur:
“Allah azze ve Celle, Mekke’yi haram bir bölge kılmıştır. Benden önce herhangi bir kimseye helal kılınmadığı gibi, benden sonra da herhangi bir kimseye helal kılınmayacaktir. Benim için ise yalnızca bir gündüzün belli bir ânı için helal kılınmıştır. Onun otlan kopanlamaz, ağaçlan kesilemez, av hayvanları kovalanamaz, kayıp eşyaları toplanamaz. Ancak onları tanıtmak için toplayanlar toplayabilir. [1][96]
93- Ey Muhammed, de ki: “Hairtdolsun Allah’a. O, âyetlerini size gösterecek siz de onları tanıyacaksınız.” Rabhin, yaptıklarınızdan gafil değildir.
Ey Muhammed, Allah’a ortak koşan müşriklere de ki: “Bize verdiği çeşitli nimetlerden dolayı Allah’a hamdolsun. O, yakında size azabım ve gazabını gösterecek böylece sizler de, benim, sizi davetimde haklı olduğumu anlayacaksınız.
Ey Muhamed, rabbin, bu müşriklerin yaptıklarından gafil değildir. Fakat insanların erişecekleri bir vadeleri vardır. O vadeleri gelinceye kadar kendilerine mühlet verilecektir. Bu sebeple onların seni yalanlamalarına üzülme. Ben onlan denetlemekteyim. Sana yardım edeceğim, düşmanlarını da rüsvay edecğim.” [2][97]