sohbetlerözlü sözleryazarlarmakalelervideolartefsir derslerikavram derslerimedaricus salikin

TABERİ (RH.A)’İN BAKIŞ AÇISIYLA KASAS SURESİ 41. VE 45. AYET-İ KERİMELER

TABERİ (RH.A)’İN BAKIŞ AÇISIYLA KASAS SURESİ 41. VE 45. AYET-İ KERİMELER
Nisan 28, 2026 09:56
6
A+
A-

41-  Biz onları, dünyada cehennem ateşine çağıran önderler yaptık. Kıyamet günü de yardım edilmeyeceklerdir. [1][42]

 

42- Bu dünya hayatında biz onları lanete uğrattık. Kıyamet günü de onlar, hor ve hakir kimselerden olacaklardır.

Firavun ve ordusu, Mısır topraklarında haksız yere böbürlendiler. Mu­sa’ya inanıp ona uymadılar. Öldükten sonra diriltilip huzurumuza çıkarılmaya­caklarım, hesaba çekilerek cezai andı rlamaycaktannı sandılar. Allah’ın, kendile­rini denetlediğini bilmediler. Nihayet biz onları, Musa’nın arkasından gittikle­rinde yakalayıverdik ve hepsini denize dökerek boğduk.

Ey Muhammed, kendilerine ve insanlara zulmedenlerin akıbetlerinin ne olduğuna bir bak. Biz onları helak ettik. Geriye bıraktıkları mal ve yurtlarını, ezdikleri insanlara miras bıraktık. Biz, Firavunu ve ona tabi olan kâfirleri, dün­yada iken, insanları cehennem ateşine çağıran önderler yaptık. Onlar, dünyada iken kendilerine yardımcılar bulabiliyorlardı. Âhİrette ise Allah’ın azabına karşı hiçbir yardımcı bulamayacaklardır. Biz, Firavunu ve ona uyanları bu dünya ha­yatında rezil ve rüsvay ettik. Kendilerine lanet okuttuk. Âhirette ise onlar, hor ve hakir düşürülenlerden olacaklardır. [2][43]

 

43- Şüphesiz ki biz, ilk nesilleri helak ettikten sonra Musa’ya, insan­ların basiretlerini açacak deliller, hidayet rehberi ve rahmet kaynağı ola­rak Tcvrati verdik, düşünsünler diye.

Şüphesiz biz Musa’ya, Nuh, Hud, Salih, Lut ve Şuayb Peygamberlerin kavimleri gibi toplulukları helak ettikten sonra Tevrat’ı verdik. Tevrat, insanlar için bir aydınlık, onlara doğru yolu gösteren bir hidayet rehberi ve hükümleriyle amel edenler için bir rahmet kaynağıydı. Biz, İsrailoğullarına Tevratı verdik ki, Allah’ın, kendilerine olan nimetlerini düşünsün ve onlara mukabil şükretmiş ol­sunlar.    .

Allah teala bu âyet-i kerimede, Firavun ve kavmini helak ettikten sonra Hz. Musa’ya Tevrat’ı verdiğini, Tevrat’ın, insanlar için, basiretlerini açacak, hak yolu gösterecek ve salih amel işlemeye trşad ederek onlar için bir hidayet kay­nağı olacağım beyan etmektedir. Böylece insanlar düşünür ve Tevrat sayesinde doğru oylu bulmuş olurlar.

Ebu Said el-Hudrî bu âyet-i kerimeye dayanarak Allah tealamn, Hz. Mu­sa’ya Tevrat’ı indindesinden sonra insanları umumî bir azapla cezai andırmadı ancak Yahudilerden bazılarını maymuna çevirdiğini söylemiştir. [3][44]

 

44- Ey Muhammed, biz Musa’ya o emri vahyettiğimiz vateit sen batı yönünde değildin. Görenlerden de olmadın.

Ey Muhammed, biz, Musa ile, mukaddes yerdeki vadinin sağ tarafındaki ağaç yönünden konuşurken sen de dağın batı tarafında değildin. Sen, bunu biz­zat görenlerden de değildin. Fakat Allah bunları sana vahyetti ki, senin hak Pey­gamber olduğuna dair bir delil olsun ve geçmiş ümmetlere ait olan hadiselerin gerçeği ortaya konmuş olsun.

Allah Teala bu âyet-i kerime ile Hz. Muhammed (s.a.v.)in hak peygam­ber olduğunu beyan etmektedir. Zira Allah tealanın Hz, Musa ile konuşması gayba ait bir haberdir. Cahil bir topluluk içerisinde yetişen ve okur yazarlığı ol­mayan bir zatın böyle bir haberi bilme imkan ve ihtimali yoktur. Bunu ona an­cak Allah bildirmiştir. Bu da onun hak Peygamber olduğunu gösterir.

Ebu Zür’a bu âyet-i kerimeyi okuduktan sonra şöyle demiştir: “Ey Mu­hammed ümmeti, sizler sormadan önce Allah size cevap vermiştir.” [4][45]

 

45- Fakat biz, nice nesiller var ettik de üzerlerinden uzun ömürler geçti. Ey Muhammed, sen, Mcdyen halkı arasında ikamet edip de âyetlerimizi onlara okumuyordun. Fakat Peygamberliği veren biziz biz.

Musa’ya ahitte bulunup ona hükümler verdiğimizde sen orada değildin. Fakat biz nice nesiller yarattık. Onlar uzun zaman yaşadılar. Biz sana onların haberlerini veriyoruz. Ey Muhammed, sen, Medyen halkının içinde ikamet edip .de onlara âyetlerimizi okuyan biri değildin. Bunları da sana biz indirdik. Zira, Peygamberleri biz göndeririz. [5][46]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.